Hoe bepaal ik de maat van een kartonnen doos?
Meet de buitenmaat van je product op en zorg voor een klein beetje marge rondom. Enkele millimeters zijn vaak al genoeg. Heb je zwaardere goederen die uit de doos getild moeten worden? Overweeg dan om wat extra marge te nemen zodat je vingers genoeg ruimte hebben om het product vast te pakken EN… belangrijk: Bij verpakkingen praten we altijd over de binnenmaat in millimeters.

FEFCO: welke doostypes zijn er?
De meest voorkomende soorten golfkartonnen dozen zijn beschreven door FEFCO en hebben hun eigen internationaal geaccepteerde code gekregen. Op deze manier is het voor zowel klanten als producenten duidelijk over wat voor soort verzendverpakking gesproken wordt. Meer info vind je op de website van FEFCO. In deze module hebben we de 3 meest gangbare Amerikaanse vouwdozen toegevoegd en een golfkartonnen plaat. Wil je een andere Fefco of een eigen ontwerp? Geen probleem, dat is meestal gewoon onderdeel van onze gratis service. Neem gerust contact op en we vertellen je er meer over.

Wat is een Amerikaanse vouwdoos?
De Amerikaanse vouwdoos is de universele benaming voor de overbekende reguliere transportdoos, geproduceerd uit een enkele plaat. Deze dozen worden plat (plano) geleverd en zijn klaar voor gebruik. De kleppen aan de boven- en of onderzijde worden door de verpakker door middel van tape of lijm gesloten.

De meest voorkomende variaties hebben normale kleppen (fefco 0201), overslaande kleppen (fefco 0203) of kleppen aan een enkele zijde (fefco 0200).

Fefco 0201 : Doos met normale boven- en onderkleppen
De fefco 0201 is de meest gebruikte Amerikaanse vouwdoos en heeft normale boven- en onderkleppen. De hoogte van de kleppen zijn dusdanig dat wanneer je de doos dicht doet, de kleppen tegen elkaar aansluiten. Door het hoge verticale draagvermogen is de Amerikaanse vouwdoos bij uitstek geschikt voor reguliere zendingen per pallet.

Fefco 0203 : doos met overslaande boven- en onderkleppen
De fefco 0203 is een Amerikaanse vouwdoos met overslaande boven- en onderkleppen. Bij het sluiten van de doos vallen de kleppen over elkaar heen. Dit geeft niet alleen extra stevigheid, maar doordat de kleppen volledig over elkaar heen vallen, is de inhoud ook beter beschermd tegen diefstal.

Fefco 0200 : doos zonder boven- of onderkleppen
De fefo 0200 is een Amerikaanse vouwdoos zonder boven- of onderkleppen. Wordt veel gebruikt als verzamelbak of als verzenddoos in combinatie met een deksel. Dit kan een tweede fefco 0200 zijn of een deksel met een ander ontwerp. Twee over elkaar heen schuivende fefco’s 0200 worden ook wel aangeduid als een telescopische verpakking en wordt gebruikt voor inhoud met variabele hoogte. Wanneer je in deze module een bedrukte 0200 bestelt, gaan we uit van een doos zonder bovenkleppen. Wil je het anders? Neem dan contact op.

Fefco 0900 : Golfkartonnen plaat
De fefco 0900 is een vierkante of rechthoekige golfkartonnen plaat, eventueel voorzien van rillen (vouwlijnen). De golfrichting is altijd gelijk aan de lengte. De standaardpositie van de rillen in deze online rekentool is dwars op de golf (zie afbeelding).

Golfkartonnen platen worden onder andere gebruikt als tussenlegvellen, bodemplaten, afdekplaten, inserts, buffers, dividers en tussenschotjes.

 

Kwaliteit golfkarton: Hoe weet ik welke kwaliteit ik moet kiezen?

De module bepaalt de kwaliteit aan de hand van jouw ingegeven doosmaten en is gebaseerd op maar liefst 18.000 geanalyseerde productie-orders. Toch blijft het een richtlijn op basis van gemiddelden. Verpak je zware of breekbare goederen? Of juist niet? Pas dan hier de kwaliteit op aan.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de kwaliteit? Of wil je weten of de kwaliteiten in deze module net zo stevig zijn als je huidige dozen? Neem gerust contact op, we helpen je graag met het bepalen van de juiste kwaliteit. Is onderdeel van onze service. Daar hoef je niets voor te betalen.

En… belangrijk… Kiezen voor een duurzame kwaliteit: Forest Stewardship Council® (FSC®).

Bij onze doos op maat module hoef je in ieder geval niet te kiezen, dat doen we gewoon standaard.

We hebben niet alleen het basismateriaal, maar ook jouw uiteindelijke doos op maat gecertificeerd. Dat betekent dat het gehele traject, van boom tot doos, jaarlijks ge-audit wordt. Zodat jij er zeker van kan zijn dat je een duurzame verpakking ontvangt.

Meer weten over FSC®? Kijk op www.dssmith.com/fsc-nl
Wil je zeker weten dat een leverancier gecertificeerd is? Vraag dan naar het certificaat. Hier is alvast de onze 

Wat zijn de kleuropties?

De standaard golfkarton kleur is natuurlijk bruin, maar in deze module kun je ook een witte buitenzijde kiezen. Wil je naast een witte buitenzijde ook een witte binnenzijde? Of een andere mooie kleur? Neem dan contact op met onze binnendienst en we nemen graag de mogelijkheden met je door.

 

Bedrukking

In deze module kun je kiezen uit bedrukte dozen met standaardsymbolen (ca 40 mm breed) of je dozen laten bedrukken met je eigen logo. Een bedrukte doos op maat bestellen is vrij eenvoudig en kent maar 3 stappen.

Stap 1: Kies simpelweg het laatste icoontje en maak het proces af. De eenmalige kosten voor het stempel zijn 150 euro. Deze hoef je uiteraard bij vervolgorders niet meer te betalen.

Stap 2: Na ontvangst van de order nemen we contact met je op over het aanleveren van de bedrukking of logo. We helpen je met de bedrukkingstekening zodat je van te voren precies weet wat je gaat ontvangen.

Stap 3: Nadat je de bedrukkingstekening hebt goedgekeurd gaan we aan de slag om de verzenddozen te producen en te bedrukken. De genoemde levertijd is altijd ná goedkeuring van de tekening.

Handig om te weten:

Deze module gaat uit van milieuvriendelijke zwarte inkt op waterbasis en een drukoppervlak van circa 20 x 30 cm op beide lange zijden. Wil je een ander soort bedrukking of kleur? Geen probleem, dat kunnen we ook, vaak voor dezelfde prijs. Bel ons dan even op 0546 – 574 848 of mail je vraag naar info.almelo@dssmith.com

 

Handgrepen

Wanneer de doos zwaar is, dan kan het handig zijn om handgrepen in de doos te laten zetten. Dit zijn uitgestanste halve maantjes die je naar binnen kunt drukken zodat er een greep ontstaat. Deze plaatsen we op beide korte zijden en circa 10 cm onder de bovenkant van de doos. Wanneer het doosformaat dat je intypt groot genoeg is, verschijnt de optie vanzelf. Wil je handgrepen in een kleinere doos? Laat het ons dan weten.

 

Rillijnen

Wanneer je een doos voor verschillende hoogtes wilt gebruiken, dan kunnen extra rillijnen (ook wel hoogterillen genoemd) een uitkomst bieden. De eerste rilmaat die je invult is de afstand vanaf de bovenzijde van de doos (bv 100 mm). De overige rillen bepalen de onderlinge afstand (bv 50). In dit geval vul je dus als eerste ril 100 mm en als tweede ril 50 mm in. Houd er rekening mee dat hoe meer rillijnen je toevoegt, hoe zwakker de doos wordt.

Wanneer je een plaat karton wil vouwen, bijvoorbeeld om er een buffer van te maken, is het enorm handig wanneer daar alvast op de juiste maat wat rillijnen in zitten. Zo ben je er zeker van dat je altijd op dezelfde manier vouwt. Rillen plaatsen we in deze module altijd haaks op de golf omdat dit de meeste stevigheid biedt. De eerste rilmaat die je invult is de afstand tot de rand van de plaat. De overige rillen bepalen de onderlinge afstand.

 

Aantal dozen: Waarom rondt de module mijn aantal af?
Dozen worden aan het eind van de productielijn keurig voor je gebundeld in nette pakketjes. We ronden de aantallen af op hele pakketjes om het zo gemakkelijk mogelijk voor je maken.

Wat betekenen de overige opties?
Service contact: We weten uit ervaring dat klanten soms iets toe willen lichten, of contact willen hebben over een levertijd om er zeker van te zijn dat alles goedkomt. We maken het graag super gemakkelijk: Vink gewoon de optie “neem na bestellen contact met me op” en we lopen het rustig met je door totdat je tevreden bent. Gewoon. Als gratis service. Kost je niets

Spoedorder: Soms heb je gewoon snel dozen nodig en wil je zeker zijn dat de order op tijd geleverd wordt. Geen probleem. We zijn al tientallen jaren gespecialiseerd in het snel leveren van dozen. Wanneer je de optie spoedorder aanvinkt, komt jouw order in een aparte productiestroom.